Hardloopblog

5 km onder de 16.30 minuten lopen #20

5 km onder de 16.30 minuten lopen
Geschreven door Roland Vos

Het was voor mij al een poosje geleden dat ik mijn persoonlijk record verbeterd had. Ik wilde vandaag proberen 5 km onder 16.30 minuten te lopen. Mijn huidige PR stond op 16.35, dus het zou een grote uitdaging zijn om de tijd te verbeteren.

Op weeronline.nl zag ik dat er slechts windkracht 2 stond en voornamelijk zijwind. Goede omstandigheden om een recordpoging te doen.

Ik begon eerst met wat simpele rek en strekoefeningen met vervolgens een paar korte sprintjes om de spieren een beetje warm te maken. Ik was nu klaar voor de 5 km run.

Een redelijke start

Bij het indrukken van het hardloophorloge begon ik direct in een hoog tempo te rennen. De eerste 200 meter rende ik met gemak 22 km per uur. Maar daarna ging de hartslag omhoog en ging mijn snelheid terug naar 19 en vervolgens 18 km per uur. De eerste kilometer kwam ik door in een tijd van 03.07. Een redelijke tussentijd, maar ik wilde de 1e kilometer liever iets sneller rennen. 

Verder rennen in een stevig tempo

Toen ik de 1e kilometer gerend had, zag ik op het horloge dat mijn gemiddelde snelheid rond de 18,2 km per uur lag. Precies het juiste tempo, maar toen ik over een drempel rende, voelde ik dat het lastig werd dit tempo vast te houden. Ik kwam gelukkig de 2e kilometer door in een tijd van 03.18.

Ik rende vervolgens rond de 17,9 km per uur. Na het 2.5 kilometerpunt draaide ik om en zag dat ik het eerste stuk in een tijd van 08.05 was doorgekomen. Ik probeerde het tempo vast te houden en rende de derde kilometer in 03.21.

De vierde en voor mijn gevoel lastigste kilometer moest ik nog door zien te komen. De benen werden zwaarder en ik rende in een tempo tussen de 17 en 18 kilometer per uur. Uiteindelijk kwam ik dit stuk door in een tijd van 03.24. Een redelijke kilometertijd maar niet snel genoeg.

Het is gelukt om 5 km onder de 16.30 minuten lopen

De laatste kilometer probeerde ik nog 1 keer het tempo te verhogen en dit lukte deels. Ik kon tussen de 18 en 19,5 kilometer per uur lopen. Maar het ging niet meer soepel. Met een laatste eindsprint rende ik de 5e kilometer in 03.17. Met een eindtijd van 16.27. Een nieuw persoonlijk record en onder de 16.30 grens.

Over de auteur

Roland Vos

Laat een reactie acher