Hardloopblog

Recordpoging op de 5 km (18,2 km/uur) #15

Recordpoging op de 5 km
Geschreven door Roland Vos

Vandaag heb ik een recordpoging op de 5 km gedaan. Mijn huidige persoonlijke record stond op 16:39. Ik heb via de site van Runinfo gekeken wat mijn tijd per kilometer moest zijn om mijn persoonlijk record te verbreken. Dit bleek 03:18 te zijn, dit betekent 18,2 km per uur.

Voor mij was het lastige altijd om in te schatten wat mijn snelheid was tijdens het lopen. Gelukkig kwam ik er deze week achter dat mijn Garmin hardloophorloge ook over deze optie beschikt, net als het meten per kilometer in plaats van per mijl. Ik heb dit vervolgens direct aangepast.

Warmlopen voor de recordpoging op de 5 km

Ik begon voorafgaand aan de run met een warming up om de spieren soepeler te maken. Als snel merkte ik dat er een harde wind stond. Ik wist dat ik de eerste 2,5 km van de route tegen de wind in zou moeten rennen.

Na het doen van een warming up en 500 meter in een rustige looppas was ik klaar voor de start. Ik drukte op start en begon te rennen. Na 250 meter merkte ik al dat de tegenwind een grote rol zou spelen. Ik kon het tempo rond de 18 km per uur niet vasthouden. Na 1 kilometer kwam ik door in 3:29, 11 seconden boven het schema. Ik zag op mijn horloge dat de snelheid terugliep naar de 16 km per uur. Ik probeerde tempo te houden, maar dit was heel lastig. De 2e kilometer liep ik in 3:42, dit was veel te langzaam en ik had al door dat een record er vandaag voor mij niet in zat.

Na 2,5 kilometer draaide ik en rende terug. Ik had nu de wind in de rug en de 3e kilometer rende ik in 3:27. Nog steeds te langzaam, maar een stukje beter. De laatste 2 kilometer rende ik in 3:16 en 3:17. Mijn eindtijd kwam uit op 17:11. Helaas was ik niet in de buurt gekomen van mijn PR van 16:39. Het positieve was wel dat ik de laatste 2 kilometer onder het schema van mijn PR had gerend. 

Indelen van een 5 km

Hoe delen jullie een 5 km race in? Laat hieronder jouw reactie achter. Suggesties en tips zijn altijd welkom.

Over de auteur

Roland Vos

Laat een reactie acher