Hardloopblog

5 km hardlooprecord #16

5 km hardlooprecord
Geschreven door Roland Vos

Op dit moment staat mijn 5 km hardlooprecord op 16:39. Ik heb me op 21 oktober voorgenomen om mijn persoonlijk record van destijds 16:50 binnen een jaar aan te scherpen naar een tijd onder de 15 minuten. Nu ruim een maand later heb ik 11 seconden van mijn beste tijd afgelopen.

Het gaat de goede kant op, maar voor mijn gevoel nog niet snel genoeg. Ik wilde vandaag mijn persoonlijk record op de 5 km gaan aanscherpen.

Om warm te worden begon ik thuis met het doen van een rustig looppasje  en probeerde ik de voeten bij het afzetten te strekken. Met als doel de spieren rondom de enkel losser te maken. Vervolgens begon met het heffen van mijn benen. Ik begon vervolgens met het doen van rek en strekoefeningen. Zodat ik tijdens de race soepel kan rennen. Na 10 minuten had ik de oefeningen afgerond.

Ik trok mijn hardloopschoenen aan en rende in een rustige looppas richting het bod. Ik rende circa 13 km per uur 600 meter lang met tussendoor kleine tussensprintjes van 30 meter. Puur om de spieren wat los te maken.

De recordpoging

Ik stond nu bij de start en was klaar om mijn persoonlijk record te proberen te verbeteren. Ik begon op 95% van mijn maximale sprint. Na 500 meter zag ik op mijn horloge dat ik ruim boven de 18 km per uur liep, dit was een goed teken. Ik merkte dat de wind voornamelijk vanaf de zijkant kwam. Hier zou ik tijdens de race dus weinig last van hebben. Na 1 kilometer gaf mijn  horloge een tijd aan van 3:05. Ik was hier niet blij mee, omdat dit 2 seconden boven de tijd was die ik na 1 km had willen lopen. Maar ik rende stevig door en zag dat ik de volgende kilometer in 3:21 gerend. Helaas weer 3 seconden boven mijn geplande tijd. Ik liep nu als 5 seconden achter op het schema van mijn persoonlijk record.

Ik wist dat ik elke kilometer gemiddeld rond de 03.19 moest lopen om op een tijd onder de 16:39 te lopen. Vervolgens probeerde ik de 3e kilometer de versnellen, maar omdat ik na 2,5 kilometer een draaipunt had, verloor ik hier ook een paar seconden. Ik wist de schade wel te beperken en liep deze kilometer in 03:24. Dit was de eerste keer dat ik de betreffende kilometer in de gewenste tijd liep.

De 4e kilometer was lastig omdat ik nog iets wilde overhouden voor de 5e kilometer. Ik kon lastig versnellen en rende slechts een tijd van 03:27. Ik wist dat dit net niet snel genoeg was.

Nieuw 5 km hardlooprecord

Ik had nog de 5e kilometer om er een sprint uit te gooien. Ik merkte dat ik de snelheid goed kon vasthouden en begon de laatste 500 meter met een sprint, voor zover dat mogelijk was. Deze kilometer rende ik in 03:18. Ruim onder mijn geplande tijd.

De eindtijd kwam uit op 16:35. In de laatste kilometer had ik de tijd die ik had verloren teruggepakt en was 5 seconden onder mijn oude PR gedoken.

Laat onderaan dit artikel een reactie achter over jouw ervaring met het rennen van een 5 km of het lopen van een persoonlijk record.

Over de auteur

Roland Vos

Laat een reactie acher