Hardloopblog

5 km hardlopen in een stevig tempo #14

5 km hardlopen in een stevig tempo
Geschreven door Roland Vos

Vanochtend voelden de benen wat zwaar. Daarom wilde ik 5 km hardlopen in een stevig tempo. Dat betekent voor mij op 90% van mijn vermogen te rennen. 

Voordat ik begon met rennen, wilde ik de spieren eerst losmaken. Ik deed eerst een paar simpele rek en strek oefeningen waaronder met de vingers te toppen van mijn tenen aanraken, zonder dat de benen gebogen worden. Vervolgens ging ik de spieren aan de achterkant van mijn been strekken, door met mijn handen tegen de muur aan te staan en de achillespezen om en om te strekken.

Warming up voor de 5 km

Ik had vandaag zin om een rustige warming up te doen. Vandaar dat ik er voor gekozen had om 1 km lang verschillende oefeningen te doen om warm te worden. Toen ik buiten was begon ik eerst met de oefening hakken billen. Vervolgens ging ik eerst langzaam en daarna snel mijn benen heffen. Mijn voeten voelden nog wat stijf dus ik deed vervolgens een oefening voor het afwikkelen van mijn voeten. Ik zet dan extra af met mijn voeten en probeer een beetje het idee van een wiel dat ronddraait te simuleren. Alles met als doel, soepeler te rennen.

2,5 km hardlopen met wind tegen

Na 1 kilometer was ik aangekomen bij het startpunt en waren mijn spieren goed warm geworden. Ik klikte de startknop in van het hardloophorloge en begon te rennen. Het eerste deel had ik een lichte wind tegen, hierdoor was het lastig om in een hoog tempo te lopen, zonder buiten adem te raken. Ik probeerde in een stevig tempo te lopen, maar zonder te forceren.

Na 2,5 km had ik een tussentijd van 08.35. Hierover was ik niet tevreden, hoewel ik het eerste deel wind tegen had. Ik probeerde daarna iets te versnellen en dit lukte aardig. Ik kon vanwege de wind mee op de terugweg een iets hoger tempo lopen.

De laatste paar honderd meter kon ik nog een keer versnellen. Ik probeerde nog in een tijd onder de 17.30 te lopen en dit lukte. Mijn tijd op de 5 km was vandaag 17.26. Ik had op ongeveer 90% van mijn kunnen gerend, met als doel een stabiele run neer te zetten. En dit was aardig gelukt.

Hoe ren jij een 5 km?

Hebben jullie zelf nog tips of suggesties om een stabiele 5 km te lopen? Laat jouw reactie dan onderaan dit artikel achter.

Over de auteur

Roland Vos

Laat een reactie acher