Hardloopblog

5 km bosloop #17

5 km bosloop
Geschreven door Roland Vos

Vandaag had ik me voorgenomen een 5 km boosloop te doen in Smilde. In dit dorp ligt het Kyllotsbos, waar je prachtig kan hardlopen. Het rennen van een 5 kilometer door het bos is een stuk zwaarder dan op de weg, maar een afwisselende loop is ook een extra uitdaging.

Rond de middag was ik er klaar voor om een 5 kilometer te gaan rennen. Eerst begon ik met een warming up om de spieren op te warmen. Na een warming up van 10 minuten was ik klaar om te gaan rennen.

5 km bosloop in Smilde

Ik starte in de buurt van het bos. Direct in het begon van de loop moest ik over een klein bruggetje en over een weg rennen met veel bochten. Na ruim 500 meter was ik in het bos. Het rennen in het bos voelde goed aan, vanwege de zachte ondergrond voelt het hardloper een stuk natuurlijker. Tegelijkertijd voel je ook de extra weerstand omdat dit pad niet verhard is.

De eerste kilometer kwam ik door in een tijd van 03:24. Dit was niet zo snel, maar vanwege het relatief lastige parcour was het wel begrijpelijk dat ik mijn gewenste tijd op de eerste kilomter rond de 3 minuten niet kon benaderen. Ik rende in een stevig tempo door, maar merkte wel dat mijn benen na 2 kilometer al zwaar aanvoelden. Op de helft van de loop, zag ik op mijn smartwatch een tijd staan van 8:40. Dit was geen langzame tijd, maar simpelweg net niet snel genoeg. Ik heb de eerste 2,5 kilometer wel een rond de 8:05 gerend. Hier verloor ik dus te veel tijd.

In het tweede deel van de run, zag ik op mijn horloge dat mjn gemiddelde snelheid onder de 17 km per uur door, iets later zelf onder de 16 km per uur. Dit was echt te langzaam. Ik probeerde mijn tempo nog iets te verhogen, maar dit lukte slechts deels.

In de laatste kilometer merkte ik dat het vasthouden van het huidige tempo het maximaal haalbare was. Ik kon redelijk blijven doorrennen, maar het vast niet goed genoeg.

Mijn eindtijd kwam uit op 17:42. Ruim 1 minuut boven mijn persoonlijk record. Na afloop van de 5 km bosloop,  had ik het gevoel dat ik het tweede deel van de race misschien toch iets sneller had kunnen rennen.

De bosloop zelf was me wel goed bevallen. Het rennen in het bos en de afwisselende omstandigheden tijdens de run waren een extra uitdaging.

Heb je zelf ook ervaring met rennen van een bosloop? Laat dan onderaan dit artikel jouw reactie achter en laat weten hoe jij dit beleeft.

Over de auteur

Roland Vos

Laat een reactie acher