Hardloopblog

Hardlooprecord op de 4 mijl #18

Hardlooprecord op de 4 mijl
Geschreven door Roland Vos

Ik zat vandaag te twijfelen of ik een 5 km wilde rennen of zou gaan proberen mijn hardlooprecord op de 4 mijl te verbeteren. Als eerste begon ik met de warming up op warm te worden. Buiten was het slechts een paar graden boven 0 dus de benen voelden wat koud aan. Mijn plan was om na 2,5 kilometer te beslissen hoever ik zou gaan rennen.

Ik wilde vandaag rennen langs het Noord-Willemskanaal in Assen. Ik rende hier in een rustig looppasje naartoe. Toen ik bij het voet- fietspad langs het kanaal was aangekomen drukte ik op de startknop van het horloge en begon te rennen.

De eerste 5 km

De eerste kilometer ging goed en ik kon een tempo ruim boven de 18 km per uur aanhouden. Ik zat nu op een schema rond de 16 minuten, maar ik wist dat ik dit tempo niet de hele tijd kon volhouden. Na circa 2 kilometer begonnen de benen zwaar aan te voelen. Ik kon het hoge tempo helaas niet vasthouden.  De eerste 2,5 kilometer kwam ik in 8:30 door. Ik zat nu op een schema rond de 17 minuten, maar ik wist dat ik het tweede deel van de 5 kilometer niet even snel zou kunnen rennen. Ik besloot daarom na de 5 kilometer door te rennen in een stevig tempo en proberen mijn PR op de 4 mijl te verbeteren. Deze tijd stond op 22:24, als ik iets boven de 17 minuten de 5 kilometer zou kunnen voltooien zou een record mogelijk moeten zijn.

Nieuw hardlooprecord op de 4 mijl

Na 17:11 passeerde ik de 5 kilometer. Ik wist dat het krap zou worden om mijn hardlooprecord op de 4 mijl te kunnen verbeteren. Ik probeerde mijn huidige tempo vast te houden. Dit lukte vrij aardig. De laatste 1,44 kilometer deed ik een poging alles te geven. Rond de 6 kilometer zat ik precies op het schema. De laatste paar honderd meter ging ik nog een tempo sneller rennen. Ik klokte de eindtijd op 22:22. Een nieuw persoonlijk record. Slechts 2 seconden sneller dat het oude record, maar ik was niet ontevreden met de tijd.

Ik vind het rennen van een 4 mijl lastiger dan een 5 kilometer om het indelen van de afstand voor mijn gevoel moeilijker is. Als je iets te snel begint, kan je dat op het eind opbreken. Terwijl een te langzame start bijna niet meer te compenseren is in de loop van de race. Laat onderaan dit artikel een reactie achter hoe jij het lopen van een 4 mijl run beleeft.

Over de auteur

Roland Vos

Laat een reactie acher