Hardloopblog

PR op de 4 mijl #12

PR op de 4 mijl
Geschreven door Roland Vos

Vandaag was het een mooie dag met weinig wind. Ideaal om te gaan hardlopen. Ik wilde proberen mijn PR op de 4 mijl ( 6,44 km) aan te scherpen.

Mijn huidige PR op de 4 mijl was 22:33. Ik had me voorgenomen om onder de 22:30 te rennen.

Als voorbereiding at ik een bakje kwark met walnoten en daarna een muesli reep. Nu was ik klaar voor de warming up. Ik deed de volgende oefeningen: benen heffen, hakken – billen, kruispas en vervolgens zwaaien met mijn benen, terwijl ik met mijn arm tegen de muur aan steun. Dit alles met als doel, de spieren los te krijgen.

Ik deed mijn hardloopschoenen aan en begon buiten rustig te joggen om warm te worden. Na 500 meter kwam ik aan bij het Noord-Willemskanaal in Assen. Langs dit kanaal ligt een prachtig fiets- en wandelpad waar ik vaak hardloop.

Gelijkmatig tempo

Omdat de 4 mijl aanzienlijk langer is dan de 5 km, besloot ik in een hoog gelijkmatig tempo te lopen, zodat ik de snelheid gedurende de hele run kon vasthouden. Ik drukte op start en probeerde direct in mijn ritme te komen. Dit lukte vrij aardig. De eerste mijl kwam ik door in 05.38. Dit was prima, alleen wist ik dat ik nog iets sneller moest. De tweede mijl rende ik 05.35. Het was me gelukt om een versnelling hoger te rennen.

Vanaf de 3 kilometer zat ik echt lekker in het ritme. Ik kon het tempo nu zonder al te veel problemen vasthouden en kon zelfs nog wat versnellen. Na circa 6 kilometer zag ik dat de tijd richting de 21 minuten ging. Ik probeerde er nog een sprint uit te persen en dit lukte redelijk.

PR op de 4 mijl verbeterd

Ik kwam uit op een tijd van 22:24. Een nieuw PR op de 4 mijl. Hoewel ik blij was met het record. Wist ik ook dat mijn tussentijd na 5 km in de 17 minuten was. Terwijl ik de 5 kilometer al vaker in de 16 minuten heb gelopen. Er is voor mij dus nog genoeg potentie om de 4 mijl sneller te rennen.

Als ik het verloop van de race nogmaals terugkeek aan de hand van de statistieken op de smartwatch. Kwam ik tot de conclusie dat ik een stabiele race gerend maar dat er nog veel tijd te winnen is.

Wat is jullie tactiek voor het lopen van een PR op de 4 mijl? Laat hieronder graag jouw reactie achter.

Over de auteur

Roland Vos

Laat een reactie acher