Hardloopblog

Interval training hardlopen 6 km lang #2

interval training hardlopen
Geschreven door Roland Vos

Vandaag heb ik een interval training gedaan. Het doel van een interval training is om sneller te worden door een korte tijd heel snel te rennen en dit meerdere keren te herhalen. Ik vind interval training meestal wat eentonig aanvoelen. Daarom kies ik er voor interval training hardlopen te doen op een voor mij natuurlijke manier. Wat ik doe is 6 km lang een normaal hardlooptempo afwisselen met tussensprints van 15 seconden tot 1 minuut.

Voorbereiding voor de interval training

Voordat ik met de interval training begon ging ik eerst de rek- en strekoefeningen doen. Allereerst begon ik met het voorzichtig stretchen van mijn achillespezen. Vervolgens draaide ik met mijn schouders in een cirkelvorm naar achteren. Mijn armen moesten ook warm worden dus draaide ik met mijn beide armen als een molen. Nu mijn armen lekker los waren begon ik met met rustig joggen bij mijn huis heen en weer. Allereerst de kruispas, vervolgens met het om en om liften van mijn benen tijdens het joggen. Om mijn warming up af te ronden schudde ik mijn benen nog even goed los zodat het hardlopen soepeler aanvoelt.

De eerste sprints

Ik begon vervolgens direct met hardlopen vanaf mijn huis. Na 300 meter rennen was ik in het bos. Vervolgens begon ik met een eerste sprintje van 100 meter. Ik voelde dat mijn spieren ondanks een warming up nog wat stram waren. Na 500 meter probeerde ik vol te sprinten wederom 100 meter lang. Ik voelde dat de tweede sprint al wat soepeler ging. 

Ik was inmiddels bij het Noord-Willemskanaal aangekomen waar zich een prachtig wandel- en fietspad bevindt waar je lekker kan hardlopen in een prachtige omgeving. Ik zette een volle sprint in gedurende 200 meter lang (circa 30 seconden) hierna voelde ik mijn benen al wat zwaarder worden. De eerste mijl (1,61 km) rende ik nog binnen de 6 minuten, hoewel het niet mijn doel was de eerste mijl super snel te rennen.

Na 2,5 kilometer probeerde ik 500 meter lang te sprinten. Vanwege de tegenwind voelde ik de snelheid van mijn sprint teruglopen na 300 meter. Na het eind van de sprint werd ik nu echt moe. Maar ik was al op de helft. 

Het laatste stukje!

Ik probeerde de volgende kilometer een beetje bij te komen door op een rustig tempo te rennen. Ik was inmiddels al op de weg terug naar huis. Na 3,5 kilometer sprint  200 meter lang. Deze sprint kon ik goed volhouden. De laatste 2 kilometer probeerde ik naar vermogen nog 3 keer te sprinten ongeveer 15 seconden lang per sprint. Toen ik na 6 km en 20 minuten later weer thuis was, merkte ik dat mijn spieren flink verzuurd waren maar na het losschudden van de benen en het rekken en strekken na afloop van de run. Voelde ik me al een stuk beter.

Wat zijn jullie ervaringen met interval training?

Ik probeer elke week minimaal een keer een interval training te doen. Hierdoor merk ik dat ik tijdens een 5 kilometer loop gemakkelijker een hogere snelheid kan vasthouden. Als je aanvullende tips hebt over interval training laat hieronder dan een reactie achter. Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Over de auteur

Roland Vos

Laat een reactie acher