Hardloopblog

Rustdag als hardloper #3

rustdag als hardloper
Geschreven door Roland Vos

Ik was sinds gisteren niet fit. Daarom moest ik vandaag noodgedwongen een rustdag nemen. Eigenlijk hou ik zelf niet zo van rustdagen, omdat ik het liefst elke dag even ren of gefocust te blijven. Maar in dit geval was ik vandaag niet in staat om hard te lopen. Toch zijn er een aantal voordelen van een rustdag als hardloper. Deze heb ik hieronder in een lijstje opgesomd.

1. Spieren hebben rust nodig

Als je zoals ik vrijwel elke dag rent, ligt overbelasting op de loer. Je merkt dit vaak al direct na het hardlopen, dat de spieren wat stram worden en de volgende dag heb je spierpijn. Dit gebeurt vaak bij mij als ik te veel dagen achter elkaar te intensief getraind heb. Tijdens een rustdag kan ik de spieren rust gunnen zodat ik de dag na de rustdag weer kan vlammen.

2. Mentaal weer opladen

Elke dag proberen je eigen topprestatie te verbeteren is heel lastig. Tijdens een rustdag heb je geen druk om te presteren hierdoor kun je rustig evalueren wat je in de toekomst kan verbeteren door je afgelopen races nogmaals te analyseren.

3. Alternatieve oefeningen 

Op een rustdag kan je alternatieve oefeningen doen om het lichaam klaar te stomen voor de volgende run. Het rekken en strekken en het doen van buik- en rugspieroefeningen kun je uitstekend op een rustdag doen, om je lichaam sterker te maken. Normaalgesproken doe ik dit altijd op een rustdag, alleen deze keer even niet, omdat ik niet fit was.

4. Bekijk video’s van hardlopers op Youtube

Op Youtube staan tal van video’s van hardlopers die hun ervaring met hardlopen delen met de rest van de wereld. Wat ik zelf interessant vind, is dat elke hardloper een weer iets andere aanpak heeft. Maar de passie waarmee hardlopers hun kennis en ervaring delen, is altijd inspirerend om nieuwe dingen te proberen of om gemotiveerd te blijven.

5. Analyseer je afgelopen runs

Een rustdag geeft de mogelijkheid om te evalueren wat voor mij werkt op het gebied van hardlopen en wat ik in de toekomst verbeteren kan. Ik hou mijn tijd, hartslag en afstand bij met een smartwatch. Het kan heel handig zijn om je eigen hardloop races te analyseren. Ik kwam er zelf onlangs achter dat ik de 2e mijl (een mijl is 1,61 km) altijd een relatief laag tempo ren in vergelijking met de 1e en 3e mijl. Dit komt omdat ik altijd heel snel start en vaak na 1 mijl weer een beetje probeer op adem te komen. Sinds ik dit weet probeer ik heel bewust een tempoversnelling te doen na 1,61 km. Hoewel ik dan al moe ben, weet ik dat ik deze 2e mijl extra tijd kan winnen. 

Wat doe jij op een rustdag als hardloper?

Ik ben benieuwd wat jullie als hardlopers doen op een rustdag. Hebben jullie aanvullende tips of suggesties wat je op rustdagen kan doen? Laat dan onderaan dit artikel een reactie achter.

Over de auteur

Roland Vos

Laat een reactie acher