Hardloopblog

5 km hardlopen of toch de 4 mijl? #4

5 km hardlopen of toch de 4 mijl.
Geschreven door Roland Vos

Vandaag heb ik me voorbereid om de 5 km zo snel als mogelijk te rennen. Helaas voelde ik me nog niet helemaal fit. Dus mijn plan was om te zien waar het schip zou stranden. Mijn spieren voelden nog een beetje stram, hoewel ik gisteren een rustdag had gehad. 

Ik begon met het rekken en strekken van de spieren. Vanaf mijn huis rende ik in een rustig tempo richting het Noord-Willemskanaal. Tijdens de warming up run merkte ik al dat mijn lichaam nog niet helemaal hersteld was omdat ik gisteren grieperig was. 

De eerste 5 kilometer

Ik stopte bij voetpad langs het kanaal om mijn horloge in te stellen. Ik was klaar voor de 5 km en ik klikte op start. De eerste paar honderd meter voelde al direct zwaar aan. Hoewel ik geen wind tegen had, voelde het wel zo aan. Na 1,61 km merkte ik dat ik meer dan 15 seconden achter mijn schema van mijn recordtijd van 16:50 lag. Automatisch schakelde ik qua snelheid een versnelling terug. Ik rende de eerste 2,5 kilometer nog net binnen de 9 minuten. Hier was het keerpunt vanaf waar ik weer terug ren naar de start. Na 4 kilometer merkte ik dat ik ruim 50 seconden achter mijn snelste tijd rende.

Ik dacht bij mezelf. De 5 kilometer ga ik vandaag niet zo snel rennen, maar ik kan het tempo nu wel redelijk goed vasthouden. Ik besloot vanaf de 5 kilometer nog een stukje door te rennen  tot 4 mijl (1,61 km).

Laatste mijl

Het laatste stukje rennen ging niet meer zo lekker, omdat ik toch al flink vermoeid was. De laatste 500 meter van de run probeerde ik nog een beetje te versnellen, maar dat zat er vandaag helaas niet in. Ik kwam uit op een tijd van 23:33, ruim een minuut langzamer dan mijn snelste tijd op de 4 mijl.

Ik was desondanks niet ontevreden, omdat ik wist dat ik ook niet helemaal fit was. Na de 4 mijl moest ik even 1 minuutje bijkomen. Ik rende tot slot nog 600 kilometer op een rustig tempo naar huis. Zodra ik thuis gekomen was, heb ik de spieren nog even gestrekt. DIt gaat na het hardlopen vaak makkelijker omdat de spieren dan al warm zijn.

Gebeurt het jullie als hardlopers ook weleens dat je tijdens je run bepaalt dat je toch nog een stuk verder wilt rennen? En hoe ervaren jullie het hardlopen als je niet 100% fit bent? Laat jullie reacties en ervaringen hieronder achter.

Over de auteur

Roland Vos

Laat een reactie acher