Hardloopblog

Hardlopen in de regen #5

hardlopen in de regen
Geschreven door Roland Vos

Vanochtend toen ik wakker werd regende het al. Op buienradar stond dat het de hele dag ging regenen. Dat werd dus hardlopen in de regen. Rond een uurtje of 5 trok ik de hardloopschoenen aan en over mijn t-shirt een extra vest met lange mouwen.

Eerste 2,5 km in de regen

Eenmaal buiten merkte ik dat het nog steeds hard regende. Ik begon rustig te joggen om warm te worden, dit deed ik 500 meter lang. Nu was het tijd om te beginnen met mijn 5 km run. Zodra ik start had ingedrukt op mijn smartwatch begon in een relatief hoog tempo te rennen maar met enige reserve, om wat over te houden voor de rest van de run. Mijn doel was om op ongeveer 90% van mijn kunnen te rennen, zodat ik een gelijkmatig tempo kon rennen. Alleen merkte ik de eerste kilometer al dat het lastig was een gelijkmatig tempo te rennen vanwege de tegenwind en de regen. Toen ik na ruim 2 kilometer de bocht om rende had ik de wind vol tegen. Na 08:58 kwam ik aan bij het keerpunt van de 2,5 kilometer.

Tweede deel van de 5 km

Op de weg terug probeerde ik het tempo te verhogen, maar dit lukte niet zo goed, vanwege de verzuring in de benen. Het begon in tussentijd alleen maar harder te regenen en mijn hardloopvest begon wat zwaarder aan te voelen omdat deze nat was geworden.

De laatste kilometer probeerde ik het tempo vast te houden en een klein eindsprintje in te zetten. Na 18 minuten en 31 seconden had ik de 5 kilometer voltooid.

Op mijn smartwatch zag ik dat ik de laatste 2 kilometer een lagere snelheid rende als de eerste 3 kilometer. Het rennen van een temporun op een hoog tempo, was deze keer daarom maar deels geslaagd. Dit was voor mij weer een les voor de volgende keer, want voor mij werkt het toch beter als ik heel snel start en het zo snel mogelijk probeer vol te houden in plaats van een 5 km run op een gelijkmatig tempo.

Als cooling down rende ik 500 meter op een rustig tempo met daarna wat rek en strekoefeningen.

Hoe ervaar jij hardlopen in de regen?

Ik vind het rennen in de regen helemaal niet erg. Wat is jullie ervaring met het hardlopen in de regen? Laat hieronder je reactie achter.

Over de auteur

Roland Vos

Laat een reactie acher