Hardloopblog

Bijna een record op de 5 km hardlopen #6

Bijna een record op de 5 km hardlopen
Geschreven door Roland Vos

Vandaag had ik me voorgenomen om mijn record te verbeteren op de 5 km. Mijn snelste tijd staat op 16:50 op de 5 kilometer. Dus dit was een flinke uitdaging om dit record verder aan te scherpen.

Voorbereiding voor mijn optimale run

Ik begon vanmiddag met het losmaken van de spieren. De eerste oefeningen die ik deed waren een rustig looppasje, daarna hakken billen, knie heffen tijdens het joggen. Vervolgens ging ik mijn armen als een molen rond zwaaien en tot slot de kruispas. Nu was het tijd om de spieren te stretchen. Ik rekte voorzichtig mijn achillespezen, door tegen de muur te staan en mijn been naar achter te zetten.

Nu was ik bijna klaar om een recordpoging te doen. Ik wilde alleen nog 500 meter in een rustig tempo rennen om de spieren goed warm te maken.

Eerste mijl in 05:31

Ik stond nu aan de start, maar voelde al dat de wind tegen mijn gezicht blies. Ik drukte de startknop in van de smartwatch en begon met rennen. Na 500 meter voelde ik mijn benen al zwaarder worden, maar gelukkig haalde een fietser me in, ik probeerde vervolgens zo lang mogelijk te volgen. Dit lukte 1,61 kilometer lang vrij aardig. Ik zag dat mijn smartwatch een tijd van 05.31 aangaf. Dit viel me niet tegen vanwege de tegenwind. 

Bijna een record op de 5 km hardlopen

Het tweede deel van de run had ik wind mee. DIt voelde een stuk beter. Ik had me voorgenomen niet meer op mijn smartwatch te kijken tot het eind van de 5 kilometer. De laatste 200 meter keek ik nog snel. Tot mijn verbazing zag ik dat mijn recordtijd van 16:50 nog te verbeteren was. Ik probeerde er nog een sprint uit te persen, maar ik kwam net iets te kort. Na 5 km en 16 minuten en 54 seconden zette ik de tijd stil. Ik had mijn recordtijd op een haar na verbroken.

Extra sprintje en rekoefening

Ik deed nog een cooling down van 500 meter naar huis. Dit houdt voor mij in dat ik op een relaxt tempo terug ren naar huis. Alleen had ik het gevoel, dat ik nog wat energie over had. Ik besloot nog een sprintje te doen. De sprint duurde slechts 100 meter in een tijd van 12,4 seconden. Dat gaf me toch een goed gevoel, want deze sprint kan ik voor de volgende keer inzetten op de laatste 100 meter als ik een nieuwe poging doe mijn tijd te verbeteren.

Bij thuiskomst probeerde ik mijn spieren nogmaals te rekken en te strekken door met de vingers en gestrekte benen mijn tenen aan te raken en door mijn armen en rug zo ver mogelijk naar achteren te doen, terwijl ik sta. Door deze oefeningen te doen voor en na de run, probeer ik wat soepeler te worden in de spieren.

Tips om een recordtijd te rennen op de 5 km hardlopen?

Ik ga morgen een nieuwe poging doen om mijn tijd op de 5 km te verbeteren, als het weer het toelaat. Op welke manier proberen jullie je eigen recordtijd te verbeteren? Laat dan jouw verhaal, suggesties of tips in een reactie achter onderaan dit artikel.

Over de auteur

Roland Vos

Laat een reactie acher