Hardloopblog

Hardlopen op maximale hartslag #8

hardlopen op maximale hartslag
Geschreven door Roland Vos

Ik wilde vandaag gaan hardlopen op maximale hartslag. De hoogste hartslag dat mijn smartwatch getoond heeft bij een 5 kilometer run was 188. Deze hartslag probeer ik vandaag ook te bereiken.

Bijna tot de limiet

Nadat ik een warming up gedaan had, rende ik op een rustig tempo naar de start. Ik zette de tijdwaarneming aan en begon zo snel als mogelijk te rennen. Alleen kwam ik lastig op gang door de tegenwind. Ik probeerde desondanks tot de limiet te gaan. Alleen kwam ik niet goed in het ritme. De eerste mijl, rende ik in 05:49. Gelukkig rende ik de tweede mijl met zijwind en wind mee, hierdoor kon ik versnellen en deze mijl rennen in een tijd van 05:21. 

Hierna rende ik door de bocht en kreeg ik volle wind tegen. Hierdoor was het laatste deel van de trainingsrun extra zwaar. De derde mijl rende ik in een tijd van 05.52 en de laatste paar honderd meter in 48 seconden.

De eindtijd van de 5 km race kwam uit op 17:49. Helaas nog niet goed genoeg. Maar een goede oefening vanwege de tegenwind.

Na het kijken op de smartwatch zag ik een maximale hartslag van 184, terwijl ik tijdens mijn persoonlijke recordtijd, een hartslag had van 188. Hier heb ik dus wat laten liggen. Vervolgens heb ik een kilometer rustig uitgelopen.

Ervaring met hardlopen op maximale hartslag?

Er wordt veel geschreven over het lopen op hartslag. Ik probeer zelf altijd zo snel als mogelijk te beginnen en een zo dicht mogelijk tegen mijn maximale hartslag aan te rennen. De meeste lopers geven er echter de voorkeur aan om iets onder de maximale hartslag te rennen om een stabiel tempo 5 kilometer vast te kunnen houden.

Ik ben benieuwd wat jullie eigen ervaring is met het lopen op hartslag. Kies jij ervoor een stabiel tempo te rennen of vind je het fijn om langzamer of juist sneller te beginnen? Laat onderaan dit artikel jouw reactie achter.

Over de auteur

Roland Vos

Laat een reactie acher